Wat een ieder met de virtuele seinen en/of virtuele blokborden doet, mag diegene helemaal zelf weten
Ik kan alleen maar waarschuwen dat een route "kapot" gemaakt kan worden als het niet goed gedaan wordt.
De virtuele blokborden zoals Marklin deze in Lage Weide (NCBG gebied) toegepast heeft, zijn bedoeld om blokken te creëren.
Zonder deze blokken beschouwt TS20xx nagenoeg heel Lage Weide als één blok, wat weinig ruimte biedt voor creatieve scenario's.
De virtuele seinen zijn bedoeld om ...
..(a).. de seinbeelden van de voorliggende echte lichtseinen realistischer te maken. Slingeren door een wisselstraat gaat nou eenmaal vooraf door andere seinbeelden dan wanneer er gewoon rechtdoor gereden. Het sein-systeem van TS20xx werkt van basis-link naar doel-link (van A naar B), en hoe er van A naar B wordt gekomen maakt TS20xx geen bal uit. Met de virtuele seinen kan men (complexe) wisselcomplexen "opknippen" om een en ander realistischer te krijgen. Het gaat hier voornamelijk om de specifieke snelheidsbeperkingen over bepaalde wissels.
.. (b) .. "kortsluitingen" opheffen: het beste voorbeeld is Winterswijk. Daar kan om spoor 1b heen gereden worden, zonder dat daar seinen staan terwijl die op spoor 1b wel aanwezig. Ik ga hier niet verder in detail, maar met alleen gewone lichtseinen kan dit op de manier waarop TS20xx werkt problemen geven. Met NielsB de boel uitgewerkt om dit met behulp van virtuele seinen werkend te krijgen.
Hoe dan ook: in basis moeten de virtuele seinen behandeld worden alsof het echte seinen zijn. Dus dezelfde regels voor het plaatsen van links gelden als voor de gewone lichtseinen. Snelheidsbeperkingen kunnen geconfigureerd worden, als ook instellingen voor ROZ en VGR. Geavanceerde seinopvolging kan NIET ingesteld worden op virtuele seinen. De routebouwer kan in het bestand marker-config.txt in de map CommonScripts een aanpassing maken (streepje weghalen) om de virtuele seinen zichtbaar te maken tijdens bouwen en testen.
Rood knipper betekent dat er géén rijweg is achter het virtuele seinen óf het spoor achter het virtuele sein bezet is.
Normaliter zal het virtuele sein het seinbeeld tonen van het eerstvolgende echte lichtsein, tenzij er iets van toepassing is mbt snelheidsbeperking
Oh ja: de ATB van ChrisTrains kan de snelheidsbeperkingen van de virtuele seinen niet detecteren. Ligt niet aan ChrisTrains, komt doordat TS20xx hier de snelheden van dit soort seinen niet doorgeeft.
Dan toch maar een visueel plaatje die hopelijk de basis duidelijk maakt:
1) uitsluitend echte lichtseinen. Doellink A2 zal geconfigureerd zijn met 40, doellink B1 met 60 , overige links niks.
Als nu vanaf sein B door de wissels geslingerd wordt naar doellink B2 dan zal het sein Groen tonen, terwijl dit in werkelijkheid Groen knipper zou zijn.
Laatste wissel is immers max 40 km/h
2) oplossing met virtuele seinen. Doellink B1 geconfigureerd met 60, doellink virtueel sein C2 met 40 , alle overige link niks
3) bij slingeren door wissels vanaf sein B naar doellink C2. Doellink B1 zou normaliter er voor zorgen dat sein B Groen Knipper 6 zou tonen. Echter het virtuele sein C geeft door aan doellink B1 dat vanaf dat virt.sein C de snelheid 40 is. Resultaat sein B zal Groen Knipper (=40 kmh) geven.
4) een voorbeeld van hoe het NIET moet. Als sein B zou toegepast wordt (dus geen virt.sein D erachter op het doorgaande spoor) , dan passeert de trein twee doellinks van sein B. Garantie voor ellende.
Allerlaatste tips:
- analyseer vooraf heel goed wat de juiste plekken zijn om virtuele seinen toe te passen. Overdaad schaadt absoluut.
- teken eerst op (digitaal) papier in waar gedacht wordt de virtuele seinen in te voegen. Vaak zijn er meerdere juiste oplossingen.
- leg overbodig geworden doellinks van de echte hoofdseinen weg op een loos stukje spoor, mochten er doellinks overbodig raken door het bijplaatsen van virtuele seinen (vaak is dit het geval)
- experimenteer eventueel eerst op een stukje testroute om de gewenste situatie na te bootsen.
- kijk de truc eventueel af van andere routebouwers als NielsB, Daniel en Rommy
Hier laat ik het bij. Succes
Voorbeeld virtuele Blokborden Lage Weide (HvN route)
